Meer advies is meer beter
Er was euforie in Den Haag. Want de volgende corona-achtige crisis zouden we vanaf nu te boven komen vanwege een weergaloze strategie. De toekomst straalt ons feller tegemoet dan het zonlicht op Ernst Kuipers z’n kale hoofd. Want, beste mensen, het Maatschappelijk Impact Team (MIT) is in het leven geroepen. Het kabinet past de tactiek toe die wij al te vaak zien in de kantoorjungle: verstoppertje spelen achter advies.
Voor het MIT bestond, kenden we natuurlijk het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT adviseerde het kabinet gedurende de coronacrisis over maatregelen en versoepelingen. Maar nu we in rustiger vaarwater komen en er echt goed nagedacht kan worden over een gedegen strategie, is het tijd om een eeuwenoude tactiek uit de kantoorjungle boven water te halen. En die tactiek is: nog meer advies inwinnen.
Behalve dat het MIT echt een jeukwoord als impact in zich heeft, sluiten we niet uit dat later het Natuurwetenschappelijk Relevant Team (NRT), het Wappie Controle Team (WCT) en het Geheugen Ondersteunend Team (GOT) ook nog als adviesorganen toegevoegd gaan worden aan het ensemble. Want meer advies, is meer beter. Maar waarom is dat eigenlijk?
Als eerste is meer advies altijd beter, omdat je iemand anders de schuld kan geven als het fout gaat. Dan verweer jij je met het feit dat subject matter experts dit voorstelden. Dat experts het onderwerp van alle kanten belicht, aangepakt en onderzocht hebben. Dat jij het niet kon weten, want je informatievoorziening was blijkbaar niet goed. Advies is jouw vangnet.
Als tweede is het gewoon lekker om interessant te lopen doen met al dat advies. Al die adviseurs en consultants die jou en jouw mensen moeten spreken. Je voelt je belangrijk, lijkt druk en krijgt na afloop vaak zo’n prachtig ingebonden fysiek exemplaar van het advies. Waar je dan triomfantelijk door de kantoorjungle, of het Binnenhof, mee kunt wapperen. Kostelijk vermaak om al die losers te zien die niet belangrijk genoeg waren om advies te krijgen.
Als derde is het zo dat structureel geld uitgeven moeilijk is. Want dan pak je structurele zaken aan met concrete verbeteringen voor de jaren die nog komen. Maar dat gaat gepaard met complexe budgetaanvragen en lastige commissies die naar die aanvragen kijken. Gelukkig zijn er zogenaamde potjes voor onvoorziene dingen. Out of Pocket costs, in heerlijk verengelst jargon. En die kunnen zonder gemor uitgegeven worden. Bijvoorbeeld aan advies. Dan kun je aantonen dat je tóch wat gedaan hebt, zonder echt wat gedaan te hebben.
Het moge duidelijk zijn: meer advies is altijd meer beter. Ik adviseer dan ook iedere CEO en minister om dit stuk eens goed door te nemen, zodat het als advies voor toekomstig beleid kan dienen. Uiteraard heb ik me voor publicatie goed laten adviseren door iedereen, zodat het maximaal in het verkeerde keelgat kan schieten. Dus het ligt in ieder geval keurig in lijn met de aanpak van de coronapandemie tot nu toe.